В Германия масово настояват за задължителна имунизация: Възможно ли е да се случи?

Свободата, здравето и животът на мнозина са застрашени заради риска от претоварване на здравната система

23.11.2021 | 20:35 Редактор: Жаклина Иванова
В Германия масово настояват за задължителна имунизация: Възможно ли е да се случи?

Все повече водещи политици в Германия настояват за задължителна имунизация срещу Ковид-19. Какво би означавало това? Какви биха били санкциите за неваксинираните? И могат ли да бъдат принудени да се имунизират?

Премиерът на федералната провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман пледира решително за всеобща задължителна имунизация срещу коронавируса. "Пандемията измъчва хората вече почти две години. Сега идва най-лошата вълна, а твърде малко хора са ваксинирани", изтъкна Кречман по време на участие в предаване на германската обществено-правна телевизия АРД.

Според него няма как Германия да се справи с пандемията, ако хората не се ваксинират.

Задължителната имунизация определено е дълбока намеса в личните свободи. Но това, че толкова много хора не се ваксинират, налага "да се намесим сериозно в свободите на другите", посочи Кречман.

Свободата, здравето и животът на мнозина са застрашени заради мерките и заради риска от претоварване на здравната система.

Ако се въведе задължителна ваксинация, никой няма да бъде вкаран в затвора, ако не се имунизиран.

"А и никой няма да бъде принуден от полицията да се ваксинира", допълни Кречман. Но ще се налагат глоби и ще има ограничения за тези, които са против имунизацията.

В съвместна статия за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Кречман и баварският премиер Маркус Зьодер пишат: "Задължителната имунизация не е нарушение на свободите. Тя по-скоро е предпоставка за това да си ги възвърнем".

Намерението се подкрепя и от министър-председателите на провинциите Хесен, Шлезвиг-Холщайн и Саксония-Анхалт. В тази връзка кметът на Бремен Андреас Бофеншулте подчертава, че задължителното ваксиниране би дошло твърде късно, за да може да спре четвъртата вълна, но "с поглед към бъдещето сигурно не би могло да бъде изключено", пише DW.

Против задължителната ваксинация са министър-председателят на Саарланд Тобиас Ханс, здравният министър Йенс Шпан и заместник-председателят на фракцията на Партията на свободните демократи Михаел Тойрер. Шпан е на мнението, че задължителната имунизация няма да разреши актуалния остър проблем.

Според реномирани юристи задължителната ваксинация е съвместима с Конституцията. Основният аргумент - тя е допустима от гледна точка на защитата на живота на другите хора. Уве Фолкман, преподавател по право в университета "Гьоте" във Франкфурт, отбелязва, че при задължителната ваксинация "намесата в личните свободи" е по-малка, отколкото при "наложителните в противен случай значителни ограничения".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК