Ковид ситуацията в Германия е изключително тежка, обмисля се нов локдаун

Някои региони вече предприемат мерки като отмяна на коледните базари

23.11.2021 | 16:06 Редактор: Жаклина Иванова
Ковид ситуацията в Германия е изключително тежка, обмисля се нов локдаун

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан каза във вторник, че страната не може да изключи въвеждането на нови локдауни на фона на скока на инфекциите с Ковид-19.

Шпан подчерта в интервю за DLF Radio, че ситуацията в някои германски региони е "много, много тежка" и може да са необходими такива мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Той призова за допълнителни ограничения, за да се овладее "драматичният скок" на Ковид-19 случаите в страната, след като заразяемостта в страната достигна ново рекордно високо.

Седемдневната заболеваемост достигна 399,8 на 100 000 души, спрямо 386,5 в понеделник, показват данни от Института "Роберт Кох" за инфекциозни заболявания.

Йенс Шпан призова повече обществени пространства да бъдат ограничени само до тези, които са били ваксинирани или наскоро са се възстановили от Ковид-19, както и тези с отрицателен тест за коронавирус в опит да се овладее четвъртата вълна в Германия.

Според него евентуалното налагане на нов локдаун ще се решава регион по регион. Някои региони като тежко засегнатите от заразата Саксония и Бавария вече предприемат мерки като отмяна на коледните базари, предаде БНР.

"Ситуацията не само е сериозна, в някои региони на Германия тя вече е драматична. Трябва да преместваме пациентите, тъй като интензивните отделения са пълни и това не засяга само пациентите с Ковид-19", отбеляза още той пред германското радио.

Ръстът на случаите в Германия и в съседна Дания накара Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да препоръчат в понеделник да не се пътува до двете държави, повишавайки препоръката си за пътуване до "ниво четири: много високо", предаде Ройтерс.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК