Владимир Путин се реваксинира срещу Ковид-19 със Sputnik Light

Президентът на Русия отбеляза, че се чувства добре след третата инжекция

21.11.2021 | 20:22 Редактор: Жаклина Иванова
Владимир Путин се реваксинира срещу Ковид-19 със Sputnik Light

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че е реваксиниран срещу Ковид-19 със Sputnik Light.

"Днес, въз основа на вашата препоръка и препоръките на вашите колеги, ми беше направена още една инжекция. Това се нарича реваксинация", заяви Путин по време на среща със заместник-директора на изследователския център "Гамалея"  Денис Логунов.

Президентът отбеляза, че се чувства добре след третата инжекция. Той е ваксиниран с двуфазната руска ваксина Sputnik V, като е получил втората инжекция на 14 април 2021 г.

Путин е предложил също така да стане доброволец в тестването на руската назална ваксина срещу Ковид-19.

"Мога ли да участвам в този експеримент?",- Путин е попитал Логунов, който е отговорил, че за това е необходимо да се подпише формуляр за съгласие.

"Съгласен съм, ще се погрижа да го подпиша. Това може да стане още днес", каза руският президент.

По време на срещата Логунов подчерта, че ефективността на ваксината намалява след шест до осем месеца след поставянето ѝ, и призова хората да си поставят бустерни дози, за да поддържат високо ниво на защита, предаде БГНЕС.

Еднодозовата ваксина Sputnik Light се основава на първия компонент на двудозовата ваксина Sputnik V, на вектора на рекомбинантен човешки аденовирус серотип номер 26 (rAd26). Тя е доказано ефективна срещу всички нови щамове на коронавируса, като след ваксинацията не са регистрирани сериозни странични ефекти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК