Полша алармира: Тактиката на Беларус в кризата с мигрантите е сменена

Полските граничари съобщиха за нови опити за преминаване от няколко групи

20.11.2021 | 15:10 Редактор: Жаклина Иванова
Полша алармира: Тактиката на Беларус в кризата с мигрантите е сменена

"Беларус е променила тактиката в кризата със съседна Полша, като сега насочва по-малки групи мигранти към няколко пункта по източната граница на ЕС", заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак днес.

Полските граничари съобщиха за нови опити за преминаване от няколко групи, състоящи се предимно от десетки мигранти, макар че отбелязаха и една тълпа от 200 души, въоръжена с камъни и сълзотворен газ.

"Трябва да се подготвим за това, че този проблем ще продължи с месеци. Не се съмнявам, че това ще се случи", посочи Блашчак.

"Сега мигрантите и беларуските служби са предприели малко по-нов метод... По-малки групи от хора се опитват да преминат границата на много места", добави той.

Министърът уточни, че "няма съмнение, че тези нападения са ръководени от беларуските служби".

Западът обвинява Беларус, че изкуствено създава кризата, като вкарва бъдещи мигранти - предимно от Близкия изток - и ги води до границата с обещания за лесно преминаване в ЕС. Беларус отрича това твърдение, като вместо това критикува ЕС, че не приема мигрантите, предаде БГНЕС.

В петък президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви пред Би Би Си, че е "абсолютно възможно" неговите сили да са помогнали на хора да преминат в ЕС, но отрече да е организирал операцията.

Мигрантите - предимно иракски кюрди - са изоставили всичко в страните си, харчейки хиляди долари, за да летят до Беларус с туристически визи, решени да стигнат до Европейския съюз.

Граничната охрана на Полша съобщи, че в петък е имало 195 опита за незаконно преминаване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК