На какво може да се дължи болката в гърдите?

Тя рядко е свързана със злокачествени образувания в тази област

20.11.2021 | 12:25 Редактор: Жаклина Иванова
На какво може да се дължи болката в гърдите?

Масталгията представлява болка в гърдите. Има 2 основни вида масталгия:

  • Циклична болка в гърдите. Това е болката свързана с менструацията.
  • Нециклична болка в гърдите. Този тип болка може да идва от гърдата или от близко разположени мускули или стави, и може да се усети в гърдите.

Болката може да варира от лек дискомфорт до тежка инвалидизираща болка в някои случаи. Много жени с болка в гърдите се страхуват, че може да имат рак на гърдата. Но болката в гърдите рядко е свързана със злокачествени образувания в тази област.

Най-често срещаният тип болка в гърдите е свързан с менструалния цикъл. Почти винаги е хормонално обусловен. Някои жени започват да изпитват болка по време на овулация. Болката продължава до началото на менструалния им цикъл и може да е едва забележима. Или може да е толкова силна, че да не можете да носите плътно прилепнали дрехи или да се справяте с близък контакт от всякакъв вид.

Болката може да се усети само в едната гърда. Или може да се усети като излъчващо усещане в областта на подмишниците.

Учените продължават да изучават ролята на хормоните в цикличната масталгия. От проучване се предполага, че някои жени с това състояние произвеждат по-малко прогестерон, отколкото естроген през втората половина на менструалния цикъл. При други проучвания са установили, че аномалията в хормона пролактин може да повлияе на болката в гърдите.

Хормоните също могат да повлияят на циклична болка в гърдите поради стрес. Болката в гърдите може да се увеличи или може да промени модела си с хормоналните промени.

Хормоните може да не предоставят пълния отговор на цикличната болка в гърдите. Това е така, защото болката често е по-силна в едната гърда, отколкото в другата. При болка, свързана с хормонален дисбаланс, се засягат двете гърди еднакво.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК