Изчисти ли се Колумбия, след като отрязаха главата на наркокартела "Кланът от залива"?

Полицията твърди, че групата е отговорна за една трета от целия износ на кокаин

20.11.2021 | 06:50 Редактор: Теодора Патронова
Изчисти ли се Колумбия, след като отрязаха главата на наркокартела

В петък президентът на Колумбия Иван Дуке обяви "края" на наркокартела "Кланът от залива", след залавянето на неговия лидер и десетки други членове. В миналото той беше най-големият в страната.

Дайро Антонио Усуга, известен още като Отониел, беше арестуван на 23 октомври при акция, в която участваха 500 полицаи и военни.

50-годишният мъж очаква да бъде екстрадиран по обвинения в трафик на наркотици в Съединените щати, които предложиха награда от 5 млн. долара за залавянето му.

През последните дни властите арестуваха още 90 предполагаеми членове на най-големия кокаинов картел в Колумбия, който действа съвместно с мексикански наркобанди в почти 30 държави.

"Кланът от залива" като монолитна структура стигна своя край", заяви Дуке пред радио "Колмундо".

"Командната верига беше напълно прекъсната. Тя беше силно концентрирана в лицето на "Отониел", каза той.

Президентът също така предупреди останалите членове на клана "да се предадат, или ще ги ударим здраво".

Отониел, за когото са издадени 26 колумбийски заповеди за арест за убийства, тероризъм, вербуване на деца и отвличане, е арестуван в северозападните гори на страната. Там той се е сражавал с крайно десни паравоенни сили.

Четирима войници бяха убити при акция, която според властите е била отмъщение за репресиите срещу "Клана от залива".

Полицията твърди, че групата е отговорна за една трета от целия износ на кокаин от Колумбия - най-големият производител на този наркотик в света.

Основната дестинация на дрогата са Съединените щати.

Изследователският институт "Индепаз" изчислява, че кланът разполага със сила от около 1 600 души, докато властите твърдят, че той има около 3 800 бойци и членове.

Колумбия официално е в мирно положение, след като през 2016 г. подписа пакт с партизанската групировка ФАРК за прекратяване на продължилия повече от половин век въоръжен конфликт, съобщава БГНЕС.

Но през последните месеци се наблюдава разпалване на насилието поради борбата за територии и ресурси между партизаните дисиденти, бунтовническата групировка ELN, паравоенните сили и наркокартелите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК