Швейцария реши - еднополовите двойки ще сключват брак от 1 юли 2022 г.

Страната е една от последните в Западна Европа, която легализира еднополовите бракове

17.11.2021 | 22:01 Редактор: Жаклина Иванова
Швейцария реши - еднополовите двойки ще сключват брак от 1 юли 2022 г.

Еднополовите двойки в Швейцария ще могат да сключват брак от 1 юли 2022 г., съобщи Федералният съвет днес.

"Наистина сме щастливи от резултата от гласуването, и от това, че сега той става част от закон", заяви съпредседателят на кампанията "Брак за всички" Мария фон Канел, цитирана от Ройтерс.

Почти 2/3 от населението на страната гласува в подкрепа на еднополовите бракове на общонационален референдум на 26 септември. С оглед на преобладаващия резултат министърът на правосъдието и полицията Карин Келер-Зуттер пристъпи към бързо прилагане на резултата от гласуването.

Изменението на Гражданския кодекс означава, че от 1 юли еднополовите двойки ще могат да сключват брак и да преобразуват регистрираното си партньорство в брак. За преобразуването на партньорството в брак ще бъде достатъчна съвместна декларация пред длъжностното лице, предаде БГНЕС.

"Ние се борим за равенство между браковете от 30 години и резултатът от референдума е исторически момент", добави Фон Канел.

Швейцария е една от последните страни в Западна Европа, която легализира еднополовите бракове. Очаква се останалата част от изменението, включително асистираната репродуктивна технология за еднополови двойки, да влезе в сила шест месеца по-късно.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК