Ковид-19 вкарва и ваксинирани в болница, има причина за това

В Германия процентът на антиваксърите е по-висок сред безработните и по-бедните

16.11.2021 | 17:27 Редактор: Елеонора Танева
Ковид-19 вкарва и ваксинирани в болница, има причина за това

Институтът "Роберт Кох" в Германия е категоричен - , ефективността на ваксинациите за всички хора над 18 години възлиза средно на 72%. В същото време редица експерти не крият, че и ваксинирани хора се разболяват от Ковид-19. 

При неваксинираните във възрастовата група над 60 години рискът от заболяване със симптоматика е 3-4 пъти по-висок, отколкото при ваксинираните. Това заяви Карстен Вацл от Германското дружество по имунология.

В момента ваксинираните, постъпили в болница с Ковид-19, са много по-малко от неваксинираните. Ако процентът ваксинирани в Германия не беше толкова висок, интензивните отделения вече щяха да са пред колапс.

"Когато 100% от хората са ваксинирани, тогава 100% ще са и ваксинираните сред пациентите с коронавирус в болниците. Но в такъв случай техният брой щеше да е много по-нисък, отколкото е сега", заяви епидемиоложката Берит Ланге, цитирана от DW.

Според вирусолога Оливер Кеплер четири месеца след втората доза ваксина имунитетът - най-вече при по-възрастните хора - намалява по-бързо от очакваното. Друга причина за т.нар. "ваксинационни пробиви" е неспазването на мерките от страна на имунизираните. Мнозина считат, че сред ваксинирането са напълно защитени.

В Германия напълно ваксинирани са 67% от населението.

В страната има още 18 милиона неваксинирани, без в тази бройка да се включват децата под 12-годишна възраст. Проучвания показват, че процентът на антиваксърите е по-висок сред безработните, сред по-бедните и сред привържениците на крайнодесните партии.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК