Любимият син на Муамар Кадафи се кандидатира за президент на Либия

Сейф ал-Ислам, който не е бил виждан публично от години, е подал сам документите си

14.11.2021 | 23:35 Редактор: Здравко Черкезов
Любимият син на Муамар Кадафи се кандидатира за президент на Либия

Синът на сваления от власт либийски диктатор Муамар Кадафи – Сейф ал-Ислам, подаде документи за участие в президентската надпревара на страната, съобщава телевизия Ал-Ахрар, цитирана от Bloomberg.

Това най-вероятно ще усложни допълнително гласуването, предназначено да сложи край на десетилетния конфликт в страната, посочва информационната агенция.

Сейф ал-Ислам Кадафи, който не е бил виждан публично от години, е подал документите си в клон на избирателната комисия в югозападния град Себха, съобщава либийската телевизия, като се позовава на административен служител.

Кадафи, чийто баща управляваше северноафриканската нация в продължение на четири десетилетия до смъртта си през 2011 г. в подкрепяното от НАТО въстание, е първият широко признат кандидат, който официално се кандидатира за вота на 24 декември миналата седмица.

В момента страната се разкъсва заради раздорите между официални лица дори след сформирането на правителство на националното единство.

Други потенциални кандидати са настоящия министър-председател и Халифа Хафтар, базираният в източната част на Либия военен лидер, който оглави борбата срещу международното правителство в Триполи, преди да бъде постигнато прекратяване на огъня миналата година.

49-годишният Сейф ал-Ислам беше държан от либийската милиция в продължение на шест години, преди да бъде освободен през 2017 г. Той е издирван от Международния наказателен съд за предполагаеми престъпления срещу човечеството по време на въстанието през 2011 г.

Избирателните органи ще решат дали неговата кандидатура, както и тези на други кандидат-претенденти, е валидна.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК