Таен аудиозапис разкрива последните мигове преди смъртта на Муамар Кадафи

Записът беше публикуван за първи път на десетата годишнина от убийството му

20.10.2021 | 23:46 Редактор: Жаклина Иванова
Таен аудиозапис разкрива последните мигове преди смъртта на Муамар Кадафи

Аудиозапис, направен няколко часа преди смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи, беше публикуван за първи път на десетата годишнина от убийството му, съобщи арабският телевизионен канал Al-Hadath.

Твърди се, че е записът е направен на 20 октомври 2011 г. в Сирт, пише в. Политико.

В аудиозаписа с лошо качество на звука глас, за който се смята, че е на Кадафи, говори за случилото се в неговата страна и подготовката за окупацията на родния му град. Той е готов "да умре в тази битка за арабизма, исляма, принципите, ценностите, справедливостта срещу агресията и потисничеството". Муамар Кадафи отбелязва и че 40 държави са извършили агресия срещу Либия по време на 40-годишната кървава борба за истина, справедливост и достойнство срещу силите на потисничество. Според него "падането на либийската столица Триполи, която се оказа в ръцете на силите на НАТО и ислямистки терористични групи, се дължи на предателство".

Той се обръща и към съпругата си Сафия и дъщеря си Айша, като им пожелава радост и щастие и отбелязва, че „смело и с вяра отива на смърт и се гордее със страната си пред целия свят“.

Муамар Кадафи беше убит на 20 октомври 2011 г. по време на последната битка за родния му град Сирт. Полковникът, заедно с група негови приближени, беше обкръжен и заловен от бунтовниците, които брутално се гавриха с него, измъчваха го и му се подиграваха няколко часа, а след това изложиха тялото му на публичен показ в търговски център в Мисрата.

На 25 октомври той бе погребан със сина си Муатасим и министъра на отбраната Абу Бакр Юнис на тайно място в либийската пустиня. Според слухове при погребението му са присъствали само осем души. Няколко години по-късно в медиите започна да се появява информация, че гробовете са в южните покрайнини на Мисрата, припомни БГНЕС.

Още преди 10 години представители на Сирт се обърнаха към Мисрата с искане да им предадат тялото на либийския лидер, но тогава страните не успяха да се споразумеят, тъй като в замяна имаше искане за предаване на телата на някои от убитите противници на режима. През септември тази година се появи информация, че представители на Мисрата и старейшините на племената ал-Кадаф и ал-Муджабар са успели да постигнат споразумение, а останките на бившия либийски лидер и още двама ще бъдат върнати на роднините им за повторно погребение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
Пламен
преди 2 години
Американците, там където минат - трева не ник е. Сигнализирай за неуместен коментар