Притеснителна тенденция: Ковид вълна залива целия свят

Увеличение има и в смъртните случаи, и в новозаразените

14.11.2021 | 19:23 Редактор: Теодора Патронова
Притеснителна тенденция: Ковид вълна залива целия свят

Броят на установените случаи на заразяване с коронавирус в света нарасна за седем дни с 3,4 млн. Това е с 0,3 млн. повече от миналата седмица и максималната стойност от края на септември.

Смъртните случаи от Ковид-19 също са се увеличили. За седем дни са регистрирани 51,5 хил. смъртни случая, което е с 2,6 хил. повече спрямо предходния седемдневен период.

В същото време Европа се превърна в основния епицентър на разпространението на инфекцията, но в някои страни от региона, където колективния имунитет надвишава 70%, смъртността е много ниска, въпреки резкия скок в заболеваемостта.

Ако от началото на есента заболеваемостта нараства бързо, главно в Източна Европа, където e нисък дeлът от ваксинираното население, сега процентът на заразяване се е увеличил почти навсякъде, съобщава "Фокус".

В същото време в Източна Европа ситуацията донякъде се стабилизира и заболеваемостта е намаляла, но смъртността все още остава висока.

В повечето страни в Азия и Близкия Изток не се наблюдават нови огнища на инфекция и скоростта на разпространение на инфекцията намалява. Има обаче изключения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК