Груби нарушения в Турция: Членове на СИК гласували вместо избирателите?

По обяд гласуването в квартал "Авджълар" в Истанбул заприлича на политически митинг

14.11.2021 | 16:16 Редактор: Здравко Черкезов
Груби нарушения в Турция: Членове на СИК гласували вместо избирателите?

Намеса на членовете на СИК при вота с машини и посещения на представители на властта и на политическите партии при вота в Турция, където има открити 126 секции. 

Не секва притокът от хора, които желаят да подадат своя глас в секциите в Турция. В двете секции в квартал "Авджълар" в Истанбул на миналия вот гласуваха 1200 души, сега се очаква техният брой да достигне 3000.

Членове на секционни комисии масово не спазваха указанията да стоят на 2 метра от машината, на моменти дори те работеха с машината вместо избирателите.

По обяд гласуването заприлича на политически митинг – на посещение в "Авджълар" дойдоха кметът на квартала Туран Ханчерли, представител на областната управа от управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и представители на опозиционната Републиканска народна партия и Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмед Давутоглу, информира БНР.

В Бурса, където има 35 секции опашките също са дълги, разказва д-р Юксел Йозкан, който е депутат в турския Меджлис. 

На въпрос каква е прогнозата му избирателната активност той отговори: "В Бурса мисля, че над 40 ще е, около 50%, така изглежда". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК