ЦИК глобява кандидат за депутат, жена изяде разписката си след гласуване

66 са подадените жалби и сигнали за нарушения към 13:00 часа

14.11.2021 | 15:35 Редактор: Жаклина Иванова

66 са подадените жалби и сигнали за нарушения към 13:00 часа. Има и куриозен случай - жена изяде разписката си след гласуване. Нейният глас ще бъде зачетен, тъй като е важен финалният протокол, който се разпечатва от машините.

Сред 66-те сигнали е и жалба срещу един от кандидатите за депутати, който в национален ефир каза за коя президентска двойка е гласувал, както и за коя партия. ЦИК реши да бъде наказан за агитация. Наказанието за това, според Изборния кодекс, е до 5 000 лв.

Машините, които са извън строя, са 46 общо, заедно със 7, които още вчера са извадени от машинното гласуване. В тези секции се преминавам към хартиената бюлетина.

Последните данни за избирателната активност са от 11:00 часа. За първи път на парламентарни избори имаме толкова ниска избирателна активност.

"Установихме нарушение за това, че в деня на вота, според нас, с изказването, което е направил, след като е гласувал, се извършва призив за подкрепа на кандидатите с посочените номера в бюлетината. Към 13:00 часа са подадени 66 жалби и сигнали", заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК