Вотът зад граница: Опашки от желаещи да гласуват в Германия и Турция

Първи отвориха и затвориха секциите в Нова Зеландия и Австралия

14.11.2021 | 14:37 Редактор: Жаклина Иванова

Сънародниците ни зад граница днес гласуват в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132, Турция – 126 и Германия - 82.

Първи отвориха и затвориха секциите в Нова Зеландия и Австралия. Вотът там премина без проблеми с изключение на новозеландския град Оукланд, където общината забрани провеждането на изборите в последния момент. Причината – влошената епидемиологична обстановка.

За част от избирателите работата с машините се оказа по-трудна, което доведе до забавяне на вота. Дълги колони от гласоподаватели се извиха и пред урните в българското посолство в Берлин.

Без проблеми преминава гласуването в Дуисбург - Северен Рейн-Вестфалия.

Мартин Чилев, който е председател на една от двете секции в града, споделя, че забавяне ще има при предаването на изборните книжа заради задължителното броене на разписките от машинния вот.

С поглед към по-добро бъдеще отвори врати и секцията на британския остров Джърси. Въпреки че българската общност там е малка. Христо и Светослав, които са отговорни за организирането на изборите, са категорични - всеки глас има значение.

И докато на остров Джърси проблеми с вота няма, на много други места във Великобритания изборният ден започна с отсъствието на част от предложените от политическите партии членове на комисии. Те обаче бяха заменени бързо от резервни доброволци.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК