Скорпиони нападнаха Южен Египет, ужилиха над 500 души

Египтяните получили противоотрова за ухапванията, няма смъртни случаи

14.11.2021 | 09:18 Редактор: Здравко Черкезов
Скорпиони нападнаха Южен Египет, ужилиха над 500 души

Повече от 500 души са пострадали в събота в провинция Асуан в Южен Египет поради ухапвания от скорпиони, каза и.д. министър на здравеопазването Халед Абд ал Гафар.

В събота над Асуан се изсипаха проливни дъждове и градушка, което е изключително рядко по тези географски ширини, а пет къщи бяха разрушени. Бедствието засегна и редица други южни провинции на страната.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че заради пороите са пострадали дупките на скорпионите, поради което те са се озовали в близост до жилищни сгради.

"503-ма граждани в Асуан получиха противоотрова за ухапвания от скорпиони... Няма смъртни случаи от ухапвания", се казва в прессъобщение, получено от РИА Новости, предаде БГНЕС. Всички ужилени от скорпиони граждани вече са изписани от болници.

Министърът увери, че стратегическият запас от противоотрова при ухапване от скорпиони и змии е достатъчен във всички болници в страната.

Като част от план за противодействие на опасните метеорологични условия Министерството на здравеопазването е подготвило над 2000 линейки и 48 високопроходими автомобили в помощ на гражданите.

Министерството призова гражданите да се обърнат към лекар веднага след ухапване от скорпион. Симптомите включват силна болка на мястото на ухапване, симптоми, подобни на отравянето – висока температура, повръщане, диария и др.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК