Ще ни спаси ли отровата на скорпионите от Ковид-19?

Може да стане отправна точка за проектиране на нови лекарства

05.11.2021 | 14:08 Редактор: Искра Ангелова
Ще ни спаси ли отровата на скорпионите от Ковид-19?

Учени от Египет и Обединеното кралство работят заедно, за да определят дали отровата на скорпионите, открита в египетската пустиня, може да послужи като добра отправна точка за проектиране на нови лекарства за борба с коронавируса, пише "Джерусалем Пост".

Изследването се извършва от Университета на Суецкия канал и Университета в Абърдийн, последният от които наскоро разказа за проекта чрез статия и видео на своя уебсайт.

"Скорпионите са едни от най-старите животни на Земята, съществували повече от 400 милиона години. Техните отрови са били използвани в традиционни терапии от древността в много страни, особено в Китай и Индия", обяснява статията.

"Отровите на скорпионите съдържат завладяващ коктейл от биологично активни пептиди, много от които са много мощни невротоксини, докато някои са показали силни антибактериални и антивирусни свойства. Отровите на скорпионите "все още не са напълно проучени и може да представляват неортодоксален източник на нови лекарства", каза проф. Мохамед Абдел-Рахман.

Екипът раздели сложната смес на отделни пептиди и в момента тества дали тези пептиди имат способността да възпрепятстват навлизането на коронавируса в човешките клетки.

За да проникне в нашите клетки вирусният шип протеин първо се свързва с рецептор на клетъчната повърхност.

"Проучихме как шиповият протеин взаимодейства с човешкия рецептор в присъствието на нашите пептиди от скорпиони. "Ако нашите пептиди са активни, взаимодействието на шиповия протеин с рецептора трябва да бъде инхибирано", обясни Хоусен.

И добави, че "изучаването на отровите на скорпионите като източник на нови лекарства е вълнуваща и продуктивна област, достойна за по-нататъшно изследване", предаде БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК