СЗО: Броят на случаите на Ковид-19 в Европа се доближава до рекордни нива

Скоростта на разпространение буди безпокойство

04.11.2021 | 16:33 Редактор: Теодора Патронова
СЗО: Броят на случаите на Ковид-19 в Европа се доближава до рекордни нива

Скоростта, с която Ковид-19 се разпространява в 53-те страни от Европейския регион на СЗО, предизвиква сериозно безпокойство. Това съобщи в четвъртък директорът на Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге на брифинг, излъчен във Facebook.

"Текущата скорост на предаване в 53-те страни от Европейския регион предизвиква сериозно безпокойство. Броят на случаите на Ковид-19 отново се доближава до рекордните нива – по-често срещаният делта вариант продължава да доминира в Европа и Централна Азия", каза той.

Клюге подчерта, че всяка страна в Европейския регион на СЗО е изправена или вече се е сблъскала с "реалната заплаха от възраждане на Ковид-19".

По думите му миналата седмица, когато са регистрирани почти 1,8 милиона нови случая и 24 хиляди нови смъртни случая, в Европа и Централна Азия е имало ръст съответно с 6% и 12% спрямо предходната седмица. През последните четири седмици в Европа броят на новите случаи на Ковид-19 се е увеличил с над 55%.

Миналата седмица Европейският регион представлява 59% от всички случаи на Ковид-19 в света и 48% от съобщените смъртни случаи. Като цяло Европейският регион отчита повече случаи (78 милиона) от Югоизточна Азия, Източното Средиземноморие, Западния Тихи океан и Африка, взети заедно. "Връщаме се в епицентъра", подчерта Клюге.

Ковид-19 се разпространява особено бързо сред възрастните хора в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО), като 75% от смъртните случаи, дължащи се на заболяването, са при хора на възраст 65 и повече години.

Според последните данни на Регионалния офис на СЗО за Европа, броят на хоспитализациите с Ковид-19 се е увеличил повече от два пъти за една седмица. 

По думите на Клюге има две причини за нарастването на заболеваемостта в продължение на четири последователни седмици: неадекватно ваксиниране и отслабване на ограничителните здравни и социални мерки.

В момента в региона са поставени 1 милиард дози ваксини срещу Ковид-19. 

Според него страни с ниско ниво на ваксиниране са Балтийските държави, Централна и Източна Европа и Балканският регион, където процентът на хоспитализации е висок. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК