Хиляди неимунизирани в Англия може да загубят работата си

Изтича крайният срок за задължителното ваксиниране на работещите в домовете за социални грижи

11.11.2021 | 22:30 Редактор: Жаклина Иванова
Хиляди неимунизирани в Англия може да загубят работата си

В Англия днес изтича крайният срок за задължителното ваксиниране на работещите в домовете за социални грижи. Хиляди обаче продължават да не са напълно ваксинирани и може да загубят работата си, отбелязва "Скай нюз“.

Официални данни на националното здравеопазване показват, че до 7 ноември повече от 50 000 от сегашния персонал в сферата на социалните грижи не са с две дози ваксина. Няколко хиляди от тях обаче са обявили, че попадат сред изключенията по здравословни причини.

Управителите на домовете за социални грижи имат правомощия да преместят персонал на позиции, които не са на първа линия в борбата срещу Ковид-19, ако такива има свободни, или да ги пуснат в платен или неплатен отпуск, докато напълно се ваксинират.

Въпреки че от 7 ноември до днес са изтекли няколко дни и броят на ваксинираните може да се покачи, след като по-късно бъдат обявени нови данни, очакванията са, че хиляди могат да бъдат изложени на риск да загубят работата си, след като не изпълняват задължителните изисквания, информира БНР.

Междувременно ВВС съобщи, че пациенти, чийто живот е изложен на риск, чакат прекомерно дълго за линейки. Получили сърдечен удар например чакат повече от два пъти по-дълго, отколкото е допустимо. Водят се разследвания на смъртни случаи, свързани със закъснения на Бърза помощ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК