Проучване разработи техника за повишаване на ефективността на антибиотици

Изследователите нарекоха новооткритото съединение "антибиотик-хемоатрактант"

10.11.2021 | 14:59 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване разработи техника за повишаване на ефективността на антибиотици

Резистентността към антибиотици е едно от основните глобални предизвикателства за здравето днес. Ново проучване, публикувано в Nature Communications, разработи техника за повишаване на ефективността на антибиотиците срещу бактерии, устойчиви на антибиотици.

Тази иновация се състои в привличане на високоефективни имунни клетки с цел подобряване на бактерицидния капацитет на антибиотика.

Изследователи от Харвардския университет в Съединените щати и университета Монаш в Австралия са разработили вид антибактериален пептид за борба със "супербактериите". Те са проблематични поради факта, че имат няколко гена за резистентност към антибиотици.

Наричани са също "бактерии, резистентни към много антибиотици“ (BMR), и се характеризират от СЗО като една от десетте най-големи глобални заплахи за общественото здраве. В последните години все повече се увеличават популациите на тези устойчиви бактерии.

Как организмът ни и антибиотиците се борят с бактериите?

Изследователите нарекоха новооткритото съединение "антибиотик-хемоатрактант". То може да действа както като антибиотик, но и и като агент, привличащ неутрофилите.

От своя страна, неутрофилите са много мощна и прецизна във функциите си популация от имунни клетка, които капсулират бактериите, за да ги унищожат по-добре. От друга страна, хемоатрактантите са бели кръвни клетки, които призовават неутрофилите на мястото на инфекцията. Когато тялото ни е изправено пред бактериална инфекция, тези два компонента на имунната система играят основна роля и взаимодействат помежду си.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК