Израел обмисля да закупи ново лекарство срещу Ковид-19

Pfizer произвежда и една от най-важните ваксини, заедно с германската компания "BioNTech"

07.11.2021 | 23:00 Редактор: Теодора Патронова
Израел обмисля да закупи ново лекарство срещу Ковид-19

Израел обмисля дали да закупи ново лекарство против коронавируса от американската фармацевтична компания Pfizer.

Премиерът Нафтали Бенет обяви новината на седмичното правителствено заседание в Ерусалим днес. Той каза, че е наредил на отговорните лица старателно да разгледат ситуацията и "да проучат възможността за заявка за израелската държава".

Компанията съобщи в петък, че е разработила ефективно лекарство в борбата срещу пандемията от коронавируса, което по думите ѝ предотвратява тежко прекарване на болестта при високорисковите пациенти. Въпреки това лекарството все още не е получило одобрение. Pfizer произвежда и една от най-важните ваксини, заедно с германската компания "BioNTech".

Засега Израел се справя с четвъртата вълна на коронавируса без нов локдаун. Страната силно разчита на инжектиране с подсилващи дози ваксина. Почти 43 процента от 9,4-милионното население е било инжектирано с три дози и 62 процента са били инжектирани с поне две дози.

Три месеца след началото на кампанията за инжектиране с подсилващи дози броят на новозаразените спадна драстично.

Днес Министерството на здравеопазването съобщи за 556 нови случая. Броят на дневните случаи превиши 11 000 няколко пъти от края на август. Сега броят на тежко болните е 178. В началото на годината той беше 1200, съобщава БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК