Учени установиха кое е по-ефективно – ваксина или естествен имунитет

Имунизираните с Pfizer/BioNTech или AstraZeneca имат значително по-високи нива на антитела

09.11.2021 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова
Учени установиха кое е по-ефективно – ваксина или естествен имунитет

Учени от Университета в Монреал установиха, че хората, които са прекарали лека форма на коронавирус, удвояват нивата на антителата си след ваксинация. Резултатите от проучването, публикувани в списание Scientific Reports, показват, че много възрастни хора, които са били заразени с Ковид-19 в началото на пандемията, все още запазват имунитет, който предпазва добре дори от щама Делта.

Тъй като повечето от проучванията са посветени на оценка на нивото на антителата при ваксинирани и възстановени от Ковид-19 в умерени и тежки форми, канадските експерти са се фокусирали върху сравняването на имунната защита в три групи: тези, които са се възстановили след лека или асимптоматична форма на инфекция; ваксинирани и възстановили се след лека форма на коронавирус - и след това ваксинирани.

Отбелязва се, че проучването е започнало през 2020 г. В университетската болница Лавал учените изследваха 32-ма възрастни канадци, които са били диагностицирани с лека форма на коронавирус преди две до три седмици.

След това, в течение на една година, лекари са наблюдавали промените в нивото на антителата с появата на нови щамове на коронавируса. През този период някои от пациентите са били ваксинирани.

Данните са сравнени с контролна група от пациенти, които не са с Ковид-19, предава "Фокус".

Резултатите показват, че ваксинираните с Pfizer/BioNTech или AstraZeneca имат значително по-високи нива на антитела от тези, които са преболедували коронавирус, а сред възстановените антителата се запазват по-дълго при възрастните хора.

"Всеки, който е бил заразен, е развил антитела, но по-възрастните хора имаха повече антитела, отколкото тези под 50 години. 16 седмици след диагнозата антитела все още присъстваха в кръвния им поток", обяснява един от ръководителите на изследването, професорът по химия Жан-Франсоа Масон.

В един случай мъж, който е имал инфекция, не е развил антитела срещу Делта- варианта на коронавируса, но след ваксинация такива са се появили.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК