Само преболедували и ваксинирани ще имат достъп до обществени места - ето къде

Германия и Австрия със строги мерки срещу Ковид-19

08.11.2021 | 19:37 Редактор: Жаклина Иванова

Германия и Австрия със строги мерки срещу Ковид-19. Заради тревожен скок в броя на заразените, се ограничава достъпът до закрити обществени пространства за неваксинирани хора.

След като регистрира близо 10 000 заразени с Ковид-19 за денонощие - Австрия наложи строги ограничения. От днес всички обществени обекти са достъпни само за ваксинирани или преболедували Ковид-19 през последните 6 месеца. Отрицателният тест за вируса вече не е билет за достъп до публични пространства.

"Трябва да вдигнем процента на ваксинирани. Заради това трябва да затегнем мерките за неваксинираните", посочи канцлерът на Австрия Александер Шаленберг.

Едва 64% от 9-милионното население на Австрия са ваксинирани. Въпреки скептичното отношение - рестрикциите доведоха до опашки пред центровете за имунизация.

Заради висок брой заразени и нисък брой ваксинирани - от днес и германската провинция Саксония ограничи достъпа да обществени пространства. Те вече ще са достъпни също само за ваксинирани или преболедували през последната половин година. За градския транспорт и такситата са задължителни маските тип FFP2. Рестрикциите бяха посрещнати с протести.

Вчера се стигна до напрежение и полицията използва сила, за да разпръсне демонстранти в Лайпциг. През последните 7 дни Германия отчете най-високия ръст на заболеваемост от началото на пандемията. Въвеждането на строгите ограничения в Саксония предизвика дебат дали подходът не трябва да се приложи на национално ниво.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК