Призив към британците: Ако искате нормални празници - поставете си бустерна доза

Един на всеки 50 души в Англия е имал Ковид-19

08.11.2021 | 09:02 Редактор: Искра Ангелова
Призив към британците: Ако искате нормални празници - поставете си бустерна доза

Гражданите на Обединеното кралство могат да помогнат за избягване на зимните ограничения за Ковид-19, като си направят бустерна ваксина веднага щом отговарят на условията, каза в неделя министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид на фона на скока на случаите в цяла Европа, пише европейската редакция на Politico.

Джавид "настоятелно призова" всички да получат трета доза от ваксината срещу коронавирус – казвайки, че "имунитетът започва да намалява след шест месеца", което означава, че е необходима бустерна инжекция, за да се предпазят възрастните хора и хората в риск през зимата.

"Ако всички се съберем и изиграем своята роля, можем да преминем през тази предизвикателна зима, да избегнем връщането към ограниченията и да се насладим на Коледа", каза той, цитиран от "Фокус".

Много европейски страни въвеждат отново различни пандемични ограничения, тъй като случаите отново нарастват. Световната здравна организация нарече европейския регион новият "епицентър" на глобалната пандемия, предупреждавайки, че ситуацията може да стане ужасна с охлаждането на времето. Инфекциите в Обединеното кралство скочиха по-рано от останалата част на Европа, достигайки пика си в края на октомври и учените се надяват, че британската вълна може да отшуми.

В отговор на последната епидемия много европейски страни, включително Обединеното кралство, се обърнаха към бустерни ваксини като решение, въпреки молбата на СЗО, че фокусът трябва да бъде първо върху повишаването на глобалния процент на ваксинация.

В Обединеното кралство хората над 50 години, здравните работници или тези със сериозни здравословни проблеми понастоящем могат да получат бустерна ваксина, ако имат поне шест месеца след втора доза.

От понеделник тези, които отговарят на условията, могат да започнат да резервират предварително шестмесечен преглед, ако са изминали поне пет месеца от последната си инжекция, "вместо да чакат дни или седмици за удобна среща", обявиха от здравното ведомство.

В Обединеното кралство повече от 9,3 милиона души вече са си поставили бустерни ваксини.

Според последните данни един на всеки 50 души е имал Ковид-19 в Англия, с по-висок процент на заразяване в Уелс и по-нисък в Шотландия и Северна Ирландия. Деветдесет и два процента от възрастните казват, че вероятно ще си поставят бустер, ако им предложат.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК