Мъртво и Аралско море: Как бреговете бавно се превръщат в пустиня

Години наред Израел и Йордания отклоняват води, за да ги използват за напояване и питейни нужди

05.11.2021 | 08:18 Редактор: Искра Ангелова
Мъртво и Аралско море: Как бреговете бавно се превръщат в пустиня

Една трета от Мъртво море е изчезнала от 1960 година до днес. Водата се отдръпва необратимо, а бреговете се превръщат в пустинно-лунен пейзаж, изпълнен с кратери.

Водата се е отдръпнала на 3 километра, а плажът прилича на пустиня. Всяка година Мъртво море се свива с по един метър, оставяйки след себе си кратери, достигащи до 10 метра. Без вода земята хлътва. 

Години наред Израел и Йордания отклоняват води от вливащата се в Мъртво море река Йордан, за да ги използват за напояване и питейни нужди. 

Дейността на химически компании и климатичните изменения също допринасят за изпаряването.

Историята на Мъртво море много прилича на историята на едно друго - Аралско море. То е по-мъртво и от Мъртво море. Най-голямото в Централна Азия. Територията му покривала повече от 68 000 квадратни километра и Казахстан, и Узбекистан. Това е над половината от територията на България. 

През 1954 година се появява една идея, че река Амударя и река Сърдаря, които се вливат в Аралско море, всъщност могат да изливат водите си за нуждите на великото комунистическо селско стопанство. Реките са пренасочени към пустинни райони с идеята бъдат засети с ориз, пъпеши и памук. Това е част от съветския план за превръщането на СССР в най-големия производител на "бяло злато". 

Няколко години по-късно нивото на водата в Аралско море започва да спада с 20 сантиметра на година. Две петилетки по-късно водният басейн започва да губи по 90 сантиметра от нивото си на всеки 12 месеца. Успоредно с агонията на морето, Узбекистан се превръща в един от най-големите износители на памук в света. Целта е постигната. Но скоро местните разбират каква огромна грешка е сътворена. 

Рибата започва да измира, а 40 000 рибари постепенно остават без препитание. Това обаче не е всичко - СССР изгражда свръхсекретна лаборатория за биологични оръжия на остров "Возрождения".  Никой така и не разбира какви опити са правени в тази база и какви вещества са били изливани във водата. 

След разпада на Съветския блок е закрита и чак през 2002 година, след натиск от Вашингтон, 111 учени, които са предимно американци, са допуснати до острова, за да изследват какви отрови има. В същата година и последната вода, която ограждаше "Возрождения" се отдръпва и превръща токсичната бомба от остров в полуостров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК