Гърция въвежда строги мерки, бизнеси молят за помощ, за да не фалират

От неваксинираните ще се изискват отрицателни тестове навсякъде с изключение на хранителните магазини, аптеките и църквите

04.11.2021 | 10:18 Редактор: Жаклина Иванова
Гърция въвежда строги мерки, бизнеси молят за помощ, за да не фалират

Гръцкото правителство е решено да наложи строг контрол върху спазване на мерките, които ще важат от събота - вход на обществени места със "зелени сертификати".

От неваксинираните ще се изискват отрицателни тестове навсякъде с изключение на хранителните магазини, аптеките и църквите.

Собствениците на търговски обекти настояват за помощи, за да не фалират до месец. От големите търговски вериги предупреждават, че на входовете ще се образуват опашки при проверка на сертификатите и пак ще има риск от заразяване.

Работещите в малките магазини са категорични, че проверката на сертификатите не е тяхно задължение. Заведенията очакват рязко да спадне оборотът, защото 40% от гърците не са ваксинирани.

8 000 полицаи денонощно ще проверяват и налагат глоби при нарушения. Заведенията за услуги - фризьорски салони, козметични центрове работят денонощно, за да обслужат до събота неваксинирани клиенти, информира БНР.

Без тестове ще се влиза и в църквите - за гърците е по-важно да отидат на литургия, отколкото да си купят нови дрехи, аргументира се министър Георгиадис.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК