Меркел вещае "строги ограничения за тези, които не са ваксинирани"

Дебатът за бустерните ваксинации за населението набира скорост в Германия

02.11.2021 | 23:05 Редактор: Здравко Черкезов
Меркел вещае

Ще има "строги ограничения за тези, които не са ваксинирани", е заявила германският канцлер Ангела Меркел пред изпълнителния борд на своята  партия CDU по информация на ntv. Тя била изключително загрижена за експоненциалния растеж на случаите от Ковид-19. На срещата тя и изпълняващият длъжността федерален министър на здравеопазването Йенс Шпан са говорили за актуалната пандемична ситуация в страната.

"Не са изключени ежедневни изследвания на работното място за неваксинирани хора. Ограниченията могат да надхвърлят 2G модела", пояснява Меркел.

Регистрираните нови случаи в страната се увеличават от дни. Според института Robert-Koch седемдневната честота в момента е 153,7. Увеличава се заетостта на интензивните отделения с пациенти с коронавирус. Съществуват обаче огромни регионални различия. Тюрингия (306,5), Саксония (284,4) и Бавария (248,9) са с много висока честота - в Шлезвиг-Холщайн, от друга страна, стойността е значително по-ниска при 70,6. Само в Бавария има три области с заболеваемост над 600. В същото време процентът на ваксинация в цялата страна стагнира.

На този фон дебатът за бустерните ваксинации за населението набира скорост. Докато Шпан отново призова за т. нар. бустерна ваксинация за почти всички възрастови групи, Националната асоциация на лекарите (KBV) натисна спирачките. Шефът на KBV Андреас Гасен разкритикува факта, че политиците не се придържат към препоръката на Постоянната комисия за ваксинации (STIKO), че в момента с трета доза трябва да се ваксинират само всички над 70-годишни.

Президентът на STIKO Томас Мертенс заяви, че комисията проучва дали трябва да препоръча бустерна ваксинацията не толкова заради индивидуалната защита, а заради по-ниското разпространение на вируса сред населението. Той се позова на опита в Израел.

Здравните министри на провинциите ще обсъдят ситуацията в четвъртък и петък.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК