Индонезия първа в света разреши ваксината на Novavax

Тя е одобрена за спешно прилагане в страната

02.11.2021 | 12:12 Редактор: Тодор Петров
Индонезия първа в света разреши ваксината на Novavax

Биотехнологичната компания Novavax съобщи, че Индонезия е дала първото в света разрешение за спешно прилагане на нейна ваксина срещу коронавирус, използваща различна от съществуващите в момента технология.

Ваксината не изисква съхранение при крайно ниски температури, което може да X позволи да изиграе важна роля за увеличаването на доставките в по-бедните страни по света.

Ваксината на Novavax се прилага в две дози и е направена с отгледани в лабораторни условия копия на протеина спайк, който коронавирусът използва. Тази технология се различава значително от широко използвани иРНК ваксини като тези на Pfizer и на Moderna, които задават на тялото инструкции по генетичен път за това как да си изгради собствен спайк протеин.

Спешното одобряване на ваксината е много важна стъпка за ваксинационната програма на Индонезия, каза индонезийският епидемиолог Дики Бъдиман, предаде БТА.

Компанията съобщи, че страничните ефекти включват изострена чувствителност около мястото, на което е била поставена инжекцията, главоболие, болки, неразположение и отпадналост.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК