Нидерландия връща задължителните маски

Страната разширява използването на Ковид сертификати

02.11.2021 | 08:20 Редактор: Искра Ангелова
Нидерландия връща задължителните маски

Правителството на Нидерландия връща задължителното носене на предпазни маски и разширява използването на Ковид сертификати, съобщава телевизионната корпорация NOS, като се позовава на източници.

Според телевизионния канал, задължението за носене на маски на конкретни места ще бъде въведено отново от петък - по-специално в общински и държавни сгради, библиотеки, фризьорски салони и салони за красота. Възможно е правилото да засегне и магазините, но окончателно решение за това все още не е взето.

Още от петък ще се разшири използването на т.нар. здравни карти (издадени въз основа на сертификат за ваксинация, удостоверение за прекарано заболяване или отрицателен тест за коронавирус), което ще стане задължително, включително във фитнес зали, басейни, зоологически градини, увеселителни паркове и музеи. Пропускът може да стане задължителен във висшите учебни заведения, но за това правителството ще трябва да получи одобрението на парламента.

Освен това нидерландските власти възнамеряват да насърчават хората да работят от вкъщи, ако е възможно, поне половината от работното си време.

Официално тези решения ще бъдат обявени във вторник на пресконференция от и.д. министър-председател на Нидерландия Марк Рюте и и.д вицепремиер, министър на здравеопазването, благосъстоянието и спорта Уго де Йонге. Според последния по-строги мерки са неизбежни на фона на увеличаване на броя на хоспитализациите.

"Нашата основна задача е да не влизат в болници хора, които не са защитени, които не са ваксинирани", подчерта той, цитиран от "Фокус".

Повече от 8,2 хиляди случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в Нидерландия в понеделник. Средно през последните седем дни всеки ден в страната се откриват над 7 хил. случая на заразяване с коронавирус, което е с 42% повече от седем дни по-рано.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК