Издадоха първия паспорт с неидентифициран пол на притежателя му

Планира се от следващата година тази неутрална полова опция да се предоставя масово

27.10.2021 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова
Издадоха първия паспорт с неидентифициран пол на притежателя му

В САЩ бе издаден първият американски паспорт със знак "Х", който не определя притежателя му нито като мъж, нито като жена. Планира се от следващата година тази неутрална полова опция да се предоставя на всички, които кандидатстват за документа за пътуване, съобщи Държавният департамент.

"Очакваме с нетърпение да предложим тази опция на всички кандидати за паспорт, след като завършим необходимите актуализации на системата и формулярите в началото на 2022 г.", заяви говорителят на департамента Нед Прайс в съобщение за пресата.

Освен в паспортите, маркерът "Х" ще бъде наличен и във всички консулски доклади за раждане в чужбина (CRBA) - ход, който вероятно ще позволи на родителите да изберат неутрално по отношение на пола обозначение за новородените, добави служителят.

Според Прайс промяната в политиката има за цел "да обслужва по-добре всички граждани на САЩ, независимо от тяхната полова идентичност".

"По повод на издаването на този паспорт искам отново да подчертая ангажимента на Държавния департамент за насърчаване на свободата, достойнството и равенството на всички хора - включително и на ЛГБТ+ лицата", уточни говорителят на департамента, цитиран от БГНЕС.

Според съобщението маркерът ще се прилага за небинарни, интерсексуални и полово неидентифицирани лица, които кандидатстват за американски паспорт или CRBA.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК