Си Дзинпин е във Франция

Париж се надява да подпише договори за партньорства с Китай в областите- ядрена енергетика, авиация, урбанизация и др.

26.03.2014 | 11:51 Редактор: Мариета Иванова
Си Дзинпин е във Франция

Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция за среща с френския си колега Франсоа Оланд. Париж се надява да подпише серия договори за бизнес партньорство в областите: ядрена енергетика, авиация, урбанизация и не на последно място финанси. Срещата идва на връх 50-годишнината от основаването на дипломатическите отношения между Китай и Франция.

На фона на икономическата криза от последните години- Франция, и на практика всички европейски държави, гледат на китайските инвестиции като спасителна сламка.

Някои усилия в тази посока дават резултат. За последните 10 години обемът на двустранната търговия се е повишил от 13,39 млрд. долара през 2003 г. до 49,83 млрд. долара през 2013 г.

По данни на китайското търговско министерство в края на миналата година Франция има над 4630 инвестиционни проекта в Китай. Общите инвестиции са на стойност почти 13 млрд. долара. Само за последните 12 месеца европейската страна е открила 163 нови компании в Китай, инвестирайки 750 млн. долара, което е ръст от 15, 3 % спрямо предходната година. За последните 50 години се отчита огромен ръст и на потока пътници между двете страни. Преди 5 десетилетия 3 хил. души са пътували между двете държави. Днес цифрата е 5 хиляди души на ден. 38 хиляди китайски студенти учат в Китай.
След Франция Си Дзинпин ще посети Германия и Белгия.