Украйна ще се бори, дори с военни средства, заяви Яценюк

Дълг на всеки украински гражданин е да защити страната си, коментира още украинският премиер.

26.03.2014 | 10:47 Редактор: Мариета Иванова
Украйна ще се бори, дори с военни средства, заяви Яценюк

Украйна е готова да се бори, дори с военни средства, заяви премиерът Арсений Яценюк в телевизионно интервю.
На въпрос какво ще се случи, ако все пак Русия реши да повтори сценария от Крим с друг украински регион, Яценюк отговори, че „дълг на всеки украински гражданин е да защити страната си“.

„Ние ще се борим“, категоричен е украинският премиер. - „Това, което направихме в Крим, е въздържане от използване на сила и агресия. Причината- искахме да предотвратим кръвопролитията. Искахме да покажем на целия свят кой е агресорът, кой е окупаторът. И междуанродната общност, и в Съвета за сигурност на ООН, 14 от 15 държави всъщност подкрепиха украинската независимост“.

Изявлението на Яценюк даде повод на много анализатори да заключат, че Украйна и Западът вече са се примирили със статута на Крим като част от Руската федерация. Задача номер едно за тях сега е да предотвратят възможността за отцепване и на други региони от Югоизточна Украйна. Такава възможност в момента има Донбас, където хиляди граждани излязоха на улиците преди дни и поискаха независимост. Жителите на Донецк тогава издигаха транспаранти „Искаме парите ни да останат в региона“. Междувременно украински съд постанови спиране на излъчването на четирите най-големи руски телевизии в Украйна. Това са Руски канал 1, NTV-Свят, RTR-Planeta и Russia-24. Руското външно министерство реагира мигновено, определяйки решението като погазване на международните задължения и ангажименти на Украйна.