ЕС в готовност да санкционира Русия заради Крим

Днес е срещата на върха между ЕС и САЩ.

26.03.2014 | 10:04 Редактор: Мариета Иванова
ЕС в готовност да санкционира Русия заради Крим

Украйна и споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС ще бъдат във фокуса на вниманието между двете страни на предвидената за днес среща. Американският президент Барак Обама вече пристигна в Брюксел. Реформата в дейността на тайните служби в САЩ и намаляването на енергийната зависимост на Стария континент от Русия са сред другите ключови теми, които се очаква да бъдат дискутирани.

В навечерието на разговорите председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обяви, че ЕС е готов да наложи икономически санкции на Москва.

„Страните от ЕС се надяват, че необходимост от налагането на икономически санкции срещу Русия няма да възникне, но ако се наложи, те са готови да отстояват стабилността в Европа“, заяви Барозу.

Преди ден Обама нарече Русия „регионална сила, която заплашва съседа си не заради своята сила, а заради слабостта си“.
Подобно на Брюксел, Вашингтон заплашва Москва с тежки санкции, най-вече енергийни.

В момента търговията между ЕС и САЩ се равнява на около 3 млрд. долара в стоки и услуги ежедневно. Договорът за свободна търговия между тя би донесъл по 100 млрд. долара допълнително на двете страни, което ще покрие реално половината световна икономика.

По този начин ше бъде създаден свободен пазар на 800 млн. души, които ще могат да правят бизнес свободно. Някои критици обаче смятат, че всичко това ще е от полза само на мултинационалните корпорации и ще доведе до занижаване на стандартите за работа и загуба на работни места в средния и дребния бизнес.