fallback

Срив в производството очаква най-консумираното растително масло в света

Недостигът на служители става все по-сериозен

04.11.2021 | 17:05 Автор: Искра Ангелова

Недостигът на работна ръка засегна и производството на палмово масло във втория най-голям производител в света - в Малайзия. Вероятно следващите няколко месеца добивите на най-консумираното масло в света ще продължават да бъдат ниски, съобщи Bloomberg. 

По думите на главния изпълнителен директор на Малайзийската асоциация за палмово масло Нагиб Уахаб, тази година производството в страната може да бъде под 18 милиона тона. Това би било спад от 6%. 

Палмовото масло беше водещ двигател на тазгодишното рали на световните пазари на растителни масла и на няколко пъти отбелязва нови ценови рекорди.

"И преди пандемията вече страдахме от недостиг на работна ръка, но досега не бяхме в изпадали в подобна ситуация", коментира Нагиб. 

Според него недостигът на служители става все по-сериозен от месец на месец и ще е продължителен. Нивата на производство може да се нормализират през второто тримесечие, но при условие в сектора започнат работа 32 000 работници, казват експерти.

Премиерът на Малайзия Исмаил Сабри Якоб обяви, че страната ще се допуска влизането на напълно ваксинирани работници мигранти в индустрията. 

Според прогнози най-използваното растително масло ще се търгува между 955 и 1050 долара за тон през октомври - февруари. Това заяви диpeĸтopът на eдин oт вoдeщитe тъpгoвци Gоdrеј Іntеrnаtіоnаl Ltd Дараб Мистри, информира Money.bg.

За сравнение, през тази година, фючърсите се търгуват средно около 930 долара за тон, според данни на Bloomberg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback