Меркел давала политически сигнали с цвета на дрехите си

Канцлерът обясни и защо винаги е избягвала фразата "миграционна криза"

23.10.2021 | 18:18 Редактор: Искра Ангелова
Меркел давала политически сигнали с цвета на дрехите си

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че понякога е давала определени политически сигнали с цвета на дрехите си и отбеляза, че за нея, след като напусне поста на федерален канцлер, "започва ново време" пред германския вестник Suddeutsche Zeitung.

"Понякога", каза Меркел в интервю за вестника, отговаряйки на съответен въпрос. Тя обаче подчерта, че няма да дава дрехите си в музеи. "Тях (дрехите ѝ) ги носят до пунктовете за събиране на употребявани дрехи за нуждаещите се. Редовно. Не давам дрехите си в музей", каза Меркел.

Канцлерът обясни и защо винаги е избягвала фразата "миграционна криза". "Да, вярно е. По принцип избягвам тази дума (на немски това е една дума), защото бежанецът за мен не е криза, а човек", подчерта тя. Меркел посочи, че според нея грешките, допуснати във връзка с притока на нелегални мигранти, "са направени много преди есента на 2015 г. (пика на миграционната криза)".

"Винаги беше ясно, че има въпроси, по отношение на които нямам никакво отношение", добави Меркел, чието име понякога се свързва с притока на бежанци в Германия. "Всичко, което направих, направих с изчисляването на необходимото", каза тя, цитирана от "Фокус".

Меркел се оплаква, че "политическият климат в страната (Германия-бел.ред.) е станал по-суров". "Когато станах канцлер, все още нямаше смартфони. Facebook съществуваше от една година, а Twitter беше създаден година по-късно. Ние живеем в напълно променен медиен свят и промяната на политическия климат също е свързана с това", каза тя.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК