fallback

Русия иска смекчаване на санкциите за зелените проекти

Енергийният гигант "Газпром" се сблъсква с ограничения за достъп до иновации

22.10.2021 | 21:57 Автор: Теодора Патронова

Русия ще настоява за облекчаване на санкциите по отношение на зелените инвестиционни проекти за държавните енергийни гиганти като "Газпром" на срещата на върха COP26 за климатичните промени в следващия месец. Страната е под нарастващ натиск да се присъедини към ангажимента за намаляване на емисиите на метан. 

"Нас ни призовават да намалим изтичането на метан, но същевременно "Газпром" е под санкции", - заяви в сряда в интервю по време на годишната среща на клуба "Валдай" в Сочи пратеникът на президента на Русия Владимир Путин - Руслан Еделгериев. "Нека да извадим климатичните проекти от санкциите, така че "Газпром" да има достъп до зелено финансиране, достъп до технологии".

Еделгериев казва, че е обсъдил предложението за освобождаване от санкции с посланика на САЩ за климата Джон Кери, както и на министерска среща по-рано този месец. "Ако искаме да намалим емисиите, климатичните проекти не трябва да бъдат обект на санкции, където и да са - в Русия, Иран, Турция, Америка, Великобритания", допълва още той.

Еделгериев не уточни какви конкретни санкции има предвид. Самият "Газпром" не се подлага на мащабни финансови ограничения, каквито са някои други руски енергийни гиганти, въпреки че в някои области той се сблъсква с ограничения в достъпа до иновации, стоки и услуги, свързани с добива на петрол.

Той посочва, че Русия може да приеме по-амбициозни цели за климата, ако получи това, което иска на срещата на върха. Неговата позиция подчертава сложността на изолирането на преговорите за изменението на климата от по-широките геополитически спорове, както САЩ многократно заявиха, че искат да направят. "Газпром" е сред организациите, на които САЩ и Европейският съюз наложиха санкции след анексирането от Русия на Крим през 2014 г.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Свят
fallback