Шарл Мишел: Срещите на върха без Меркел са като Париж без Айфеловата кула

Европейските лидери се сбогуваха с германския канцлер

22.10.2021 | 16:36 Редактор: Теодора Патронова
Шарл Мишел: Срещите на върха без Меркел са като Париж без Айфеловата кула

Европейските лидери аплодираха, изправени на крака, германския канцлер Ангела Меркел, на срещата си на върха в Брюксел, която е нейната 107-а и последна, след близо 16 години на власт.

"Надявам се, че няма да се разсърдите за тази церемония за вашата последна среща на върха", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Срещите на 27-те "без Ангела, са като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула", добави той. Шарл Мишел приветства "мъдростта" на германската канцлерка, която ще липсва на европейците "особено в деликатни периоди". "Вие сте монумент", изтъкна председателят на Европейския съвет.

Преди това държавни и правителствени ръководители обсипаха с похвали Меркел. Австрийският канцлер Александър Шаленберг я обяви за "велика европейка", премиерът на Люксембург Ксавие Бетел я нарече "машина за компромиси", а белгийският премиер Александер де Кро каза, че тя "наистина е белязала Европа" за повече от десетилетие.

Меркел е известна като ловка преговаряща, способна да постигне съгласие между всички 27 държави и да осигури вземането на важни решения въпреки упорити разногласия.

Въпреки хвалебствията, Меркел понякога е била обект на сериозни критики от страна на други лидери. Унгария и Полша сериозно разкритикуваха относително либералната ѝ позиция по време на огромния приток на бежанци през 2015 година. Името ѝ се свързва тясно и с непопулярните политики за строги икономии по време на дълговата криза в Гърция и Италия, съобщи БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК