Радев очерта пред Шарл Мишел приоритетите на ЕС за високите цени на тока

Президентът настоя за защита на гражданите и икономиката

19.10.2021 | 18:04 Редактор: Тодор Петров
Радев очерта пред Шарл Мишел приоритетите на ЕС за високите цени на тока

Приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на електричеството и природния газ, трябва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес. 

Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Най-засегнати ще бъдат малките и средни компании, които ако не оцелеят през отоплителния сезон, ще се натоварят социалните системи. Ето защо трябва да се начертаят мерки да се защити свободният пазар и бизнеса", подчерта Радев.

Приоритет трябва да бъдат механизмите за овладяване на високите цени и подкрепа на нуждаещите се, смята президентът.

Радев отбеляза, че България подкрепя усилията за постигане на климатичните цели към 2050 г. при запазване на внимателен баланс. 

"Ускоряването на прехода към зелена икономика е немислимо без допълнителна финансова подкрепа за гарантиране на сигурна, достъпна и надеждна енергия. Трябва да се гарантира прозрачната работа на енергийните борси, както и да се засилят антикорупционните мерки и тези за справяне със спекулата", посочи Румен Радев.

Снимка: Пресслужба на президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК