Ковид-19 се връща на Острова - ходят без маски и "зелен сертификат", влизат навсякъде

Смъртността е достигнала 200 души дневно

22.10.2021 | 12:00 Редактор: Жаклина Иванова
Ковид-19 се връща на Острова - ходят без маски и

Във Великобритания ходят без маски, влизат навсякъде, без да покажат сертификат за ваксина или резултат от тест. И коронавирусът се връща. Смъртността е достигнала 200 души дневно.

През последната седмица Великобритания регистрира по над 40 хиляди нови случая на коронавирус дневно. Все по-често се стига и до повторни заразявания - британската Национална статистическа служба отчете, че при 296 от 20 262 заразени се касае за повторна инфекция, пише DW.

За повторно заразяване се приемат случаите, при които пациентът е с положителен тест най-малко 120 дни след първия такъв. Но как се случва това? "Ако не се правят тестове, ако хората не носят маски, не спазват дистанция и нямат ваксини, можем да очакваме реинфектиране в период от три месеца до пет години - това означава, че може да се очаква средностатическият човек да се разболее от Ковид на всеки три месеца до пет години", казва пред "Гардиън" медикът професор Джефри Таунсенд от Йейл.

Пандемията настъпва отново

А ситуацията във Великобритания в момента изглежда точно така, пише Карстен Фолкери в "Ханделсблат". "Без маски насам-натам, хората влизат навсякъде, без да покажат сертификат за ваксина или резултат от тест", разказва той. Пандемията във Великобритания настъпва отново. Смъртността е достигнала 200 души на ден - стойности, невиждани от март насам.

На фона на относително спокойната ситуация в държавите в Западна Европа, пандемията на Острова изглежда извън контрол. Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид предупреди, че през зимата може да се достигнат стойности от 100 000 новозаразени на ден.

Сред причините за създалата се ситуация се открояват две: първата е безотговорното поведение и неспазването на основните мерки за дистанция и хигиена. Втората е, че тъй като Великобритания започна първа в света да ваксинира своето население, втората доза на много британци е поставена преди повече от шест месеца.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК