От ЕС готови да ни помогнат за овладяване на Ковид-19, подкрепят "зеления сертификат"

Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България, посочи еврокомисарят Стела Кириакиду

21.10.2021 | 15:33 Редактор: Елеонора Танева
От ЕС готови да ни помогнат за овладяване на Ковид-19, подкрепят

Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду изрази притеснението си относно развиващата се епидемична ситуация в България. Тя проведе видеоконферентна връзка с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Кириакиду предложи да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на Ковид-19. Еврокомисарят подкрепя допълнителните противоепидемични мерки за овладяване на заболяемостта, които изискват задължителен "зелен сертификат" за присъствие на редица обществени места и събития на закрито.

"Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България", посочи тя.

"Все още броят на имунизираните граждани е малък. Въвеждането на изискване за притежание на "зелен сертификат", както изглежда ще повиши ваксиналното покритие в страната. Пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина срещу Ковид-19", каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Министърът и еврокомисарят планират да продължат дискусията за епидемичната обстановка в България на среща следващата седмица.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК