Безалкохолните се оказаха новата златна мина за контрабандистите в Португалия

Само хармонизирането на данъците в ЕС може да пресече този проблем

21.10.2021 | 14:32 Редактор: Жаклина Иванова
Безалкохолните се оказаха новата златна мина за контрабандистите в Португалия

Газираните напитки се оказват новата златна мина за контрабандистите в Португалия, която облага допълнително сладките питиета. Само хармонизирането на данъците в ЕС може да пресече този проблем.

"Добър ден, документите за проверка, моля." Митничарят Елдер Мендес спира за проверка поредния камион - вече е изгубил бройката им за деня. Още от седем сутринта заедно с петима колеги той контролира превозните средства, които влизат от Испания през ГКПП Вилар Формозо - един от най-натоварените гранични пунктове в Португалия.

Днес митничарите търсят една контрабанда стока, която все по-често попада в мрежите им. Колкото и да е странно, става дума за… газирани напитки. В Португалия те се облагат с допълнителен данък заради съдържанието на захар, ето защо все повече подсладени напитки се вкарват контрабандно от Испания, пише DW. Срещу тази контрабанда митничарите организират вече няколко координирани операции, които се провеждат едновременно в цялата страна. Днешното дежурство на Елдер Мендес е част именно от една такава операция.

"През 2017 година в Португалия беше въведен допълнителен данък върху разхладителните напитки, които съдържат захар", обяснява капитан Елдер Фернандес, шеф на Криминалния отдел на Републиканска национална гвардия на Португалия, която отговаря и за митническия контрол.

Че това наистина е така доказа една операция миналата година, при която бяха конфискувани повече от 600 хектолитра необмитени безалкохолни напитки. Това беше и най-големият удар срещу "лимонадената мафия", защото ставаше дума за неплатени данъци в размер на цели 40 000 евро. Напитките трябвало да стигнат до магазини и заведения в столицата Лисабон.

"Проблемите идват от това, че данъците в ЕС все още не са хармонизирани", оплаква се капитан Фернандес, който припомня, че бедите започват още с ДДС. И, както се разбира, проблем се оказва и "захарният данък" в Португалия, чиято идея е да се ограничи консумацията на вредната захар. "Данъкът не е кой знае колко висок, но при големи количества сумите вече става сериозни", казва митничарят. Тъкмо поради това Мандес и колегите му проверяват камион след камион.

Португалските митничари проверяват палетите със стока, катерят се върху цистерните, за да огледат вътре за евентуални газирани напитки, сравняват товарителници и данъчни формуляри. Митничарите трябва да си пробиват път през истинска джунгла от въпроси: Върнат ли е испанският ДДС? Наложен ли е португалският ДДС? Къде е удостоверението за платен "захарен данък"?

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК