Наркотици се продават като топъл хляб, цените са изписани по блокове

На всеки от 156-те пункта за продажба в Марсилия се изкарват между 10 000 и 60 000 евро на ден, сочат данни на полицията

18.10.2021 | 15:47 Редактор: Жаклина Иванова
Наркотици се продават като топъл хляб, цените са изписани по блокове

В една ненормална среда - каквато е тя в марсилския квартал "Ла Кастелан", наркотиците се харчат като топъл хляб, а полицията е безпомощна. Цените на дрогата са изписани по стените на блоковете.

На пътя, който води към северното предградие на Марсилия "Ла Кастелан", млад мъж седи на очукан стол на слънцето и гледа клипове в TikTok. Представя се за "разузнавач". На въпроса какво работи един "разузнавач" в този квартал, отговаря: "Започвам в десет сутринта и работя до един през нощта. После идва моят колега". Колегата, облечен с яке с качулка и носещ малка чантичка, явно стои по-високо в йерархията. Той е "продавачът". Продавачите изкарват около 150 евро на ден.

Млада жена паркира колата си - иска да си купи хашиш. Продавачът скача, протяга ръка зад една стена и вади от храстите голям прозрачен чувал, пълен с пликчета трева и хашиш. Клиентката подава банкнота от десет евро. Продавачът я прибира в чантичката си.

Цените на дрогата са изписани по стените

По данни на полицията, на всеки от 156-те пункта за продажба в Марсилия се изкарват между 10 и 60 000 евро на ден. Черни стрелки по стените на блоковете сочат пътя към дрогата. Цените също са изписани: един грам, два грама - 10, 20, 30 евро. Сякаш се продава лимонада.

Продажбата на наркотици в Марсилия е голям бизнес, в който конкуренцията е жестока, пише DW. Само от юни насам е имало 13 смъртоносни спречквания между враждуващи банди. Най-младата жертва е на 14 години - убита с "Калашников".

"Ако арестуваш някого от високите нива на йерархията на наркобандите, веднага десетки искат да заемат неговото място", казва говорителят на най-големия полицейски синдикат "Алианс" Руди Мана.

Правната система изнемогва

Смъртоносните сблъсъци на бандите, водещи война за влияние, по парадоксален начин са резултат от стратегията на вътрешния министър: постоянен тормоз и атаки спрямо дилърите. Така се създава несигурност, която води до кървавите териториални войни. Според Мана, допълнителните средства, обещани от президента, също не помагат. Погледнато повърхностно, планът е добър за полицаите.

Съществен проблем е състоянието на правната система. Съдилищата страдат от хроничен недостиг на кадри - от задържането до присъдата обикновено минават две до три години. Така северните квартали на Марсилия остават хванати здраво в хватката на наркобандите.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Траян
преди 2 години
Наркотиците: Рапсодията на капитализма! Сигнализирай за неуместен коментар