Чехия въвежда "зелeн сертификат" заради рязък скок на болните от Ковид-19

Вече е задължително носенето на маска на закрито

21.10.2021 | 08:53 Редактор: Жаклина Иванова
Чехия въвежда

Във връзка с рязкото увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в Чешката република правителството реши да затегне редица противоепидемични мерки: вече е задължително носенето на маска на закрито, а посещенията в барове и ресторанти ще става само след представяне на "зелен сертификат", съобщи министърът на здравеопазването на страната Адам Войтех.

"През изминалия ден броят на новите пациенти с коронавирус се е удвоил в сравнение със същия ден миналата седмица. Прогнозата за по-нататъшното разпространение на болестта е разочароваща. В тази връзка правителството реши да затегне някои противоепидемични мерки, като ще е задължително носенето на маски на закрито и представянето на сертификат при посещения в заведения за хранене и пиене", каза Войтех.

Министрите отмениха и безплатните тестове, оставяйки ги само за лица под 18 години, както и за хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини, информира БНР.

По данни на Министерството на здравеопазването през изминалия ден броят на новите пациенти с коронавирус е 3 246, което е и рекорден брой новозаразени от 20 април насам.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК