Заради рекорд от 94 новозаразени за ден, Нова Зеландия я грози двумесечен локдаун

Властите правят маратон по ваксиниране, гонят 90% покритие

19.10.2021 | 10:55 Редактор: Елеонора Танева
Заради рекорд от 94 новозаразени за ден, Нова Зеландия я грози двумесечен локдаун

Нова Зеландия регистрира най-голям брой новозаразени от началото на пандемията от коронавирус. Здравните власти съобщиха за 94 нови случаи. Предишният рекорд е бил поставян два пъти с по 89 новозаразени в близо 5-милионна Нова Зеландия.

Заради последното огнищe на заразата в най-големия град в страната, властите настояха за засилване на темповете на ваксиниране като единствен изход от двумесечния локдаун в Окланд.

Министър-председателят Джасинда Ардърн заяви, че нарушителите на правилата на локдауна спомагат за разпространението на заразата. Тя подчерта, че много от новите случаи са били установени у по-млади хора.

Ардърн изтъкна, че трябва да се положат всички усилия, за да има повече ваксинирани. Само за ден на фестивала "Ваксатон" са имунизирани рекордните 130 000 души. Това е повече от 2 на сто от петмилионното население на Нова Зеландия, информира БТА.

Ардърн обеща също да набележи пътя за излизане на Окланд от локдауна въз основа на броя на имунизираните.

Правителството вече е разяснявало колко е важно 90 процента от населението над 12-годишна възраст да бъде ваксинирано. Към момента 85% от подлежащите на ваксиниране са получили поне една доза, а напълно ваксинираните са 67 на сто.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК