Лагард за аферата "Тапи": Действах в интерес на държавата

Коменарът Лагард направи веднага след срещата си със Стефан Ришар

20.03.2014 | 12:04 Редактор: Елена Кирилова
Лагард за аферата

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че е действала в интерес на държавата, когато през 2008 г. като финансов министър на Франция участва в спорен арбитраж. Тогава беше взето решение държавата да плати обезщетение от 285 млн. евро на бизнесмена Бернар Тапи.

Коментарът Лагард направи веднага след срещата си с бившия шеф на нейния кабинет, а в момента изпълнителен директор на телекомуникационната компания Orange Стефан Ришар.

През 2008 г. той беше дясната ръка на Лагард и съдейства за изплащането на обезщетението на Тапи. Това се случи след продължителна борба с вече несъществуващата банка Credit Lyonnais.

Тапи, който е приближен на френския държавен глава Никола Саркози, оспорва ролята на банката при продажбата на неговия дял от компанията за спортни стоки Adidas през 1993 г.

Лагард заяви, че тя и Ришар са били изслушани от магистратите в съда, където тя е потвърдила своето становище.

„Това е процедура като всяка друга, тя показва истината и факта, че аз действах в името на интересите на държавата, разбира се съобразно закона“, подчерта Лагард.

През юни 2013 г. на Ришар беше повдигнато обвинение за измами, което доведе до полемики дали той трябва да продължи да стои начело на Orange. 

Повече по темата вижте във видеото!