Сателити откриха обекти вероятно от изчезналия самолет

Единият от двата обекта е дълъг 24 метра

20.03.2014 | 10:18 Редактор: Ралица Пейчева
Сателити откриха обекти вероятно от изчезналия самолет

Сателитни снимки са регистрирали два обекта, които е възможно да са свързани с издирвания самолет на авиокомпания "Малейжа еърлайнс", изчезнал на 8 март с 239 души на борда, съобщи австралийският премиер Тони Абът, цитиран от Ройтерс.

Австралийското управление за морска безопасност получи нова и надеждна информация, основаваща се на сателитни данни, за обекти, които може да са свързани с издирванията, каза Абът пред парламента, цитиран от Франс прес.

След анализ на сателитните изображения са идентифицирани два евентуално свързани с издирването обекта, добави той. Абът уточни, че самолети пътуват към района, където са открити обектите, а управлението за морска безопасност съобщи, че ще даде пресконференция в Канбера.

Единият от двата обекта, засечени от сателит на 2500 км  югозападно от австралийския град Пърт и евентуално свързани с  изчезналия малайзийски самолет, е дълъг 24 метра, предадоха  междувременно Франс прес и ДПА, като се позоваха на австралийските власти.

 "Предметите на спътниковата снимка са неясни. Вероятно ту се издигат, ту потъват под повърхността", съобщи пред журналисти представител на австралийската служба за сигурност на мореплаването. "По-големият от двата предмета е около 24 метра. Другият е по-малък", добави той.

Заснетите от сателит предмети са на 2500 км югозападно от  Пърт и южно от зоната на издирване на изчезналия самолет, уточнява ДПА, цитирана от БТА.

Австралийският военен кораб "Съксес" плава към засечените от сателит отломки в Индийския океан, които може да са свързани с изчезналия малайзийски Боинг 777 с 239 души, предаде ДПА.

 "Корабът на австралийския кралски флот "Съксес" е на път към засечените обекти и разполага с необходимата техника, за да върне предмети, евентуално свързани със самолета", каза шефът на австралийската служба за морска сигурност Джон Йънг пред журналисти в Канбер

Към зоната, където са засечени отломките, са изпратени самолети и кораби, продължи той. Засечените от спътник предмети са най-добрата следа, с която разполагаме засега, но трябва да отидем на място, за да разберем дали тя е надеждна или не, добави Йънг, цитиран от Франс прес. Издирващите екипи скоро ще получат снимки с висока резолюция на откритите отломки.  "Австралийската служба за морска сигурност прави всичко по силите си, за да открие оцелели", каза той.