Талибаните обещаха: Връщат момичетата в училище

Пет от 34-те провинции на Афганистан вече са дали позволението си

16.10.2021 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова
Талибаните обещаха: Връщат момичетата в училище

Талибаните обещаха скоро да позволят на момичетата в Афганистан да посещават средни училища. Заместник изпълнителният директор на УНИЦЕФ Омар Абди, който посети Кабул миналата седмица, заяви това пред репортери в централата на ООН, предава TACC, като се позовава на Associated Press.

Абди каза, че назначеният от талибаните министър на образованието го e уверил, че талибаните работят по "рамкови принципи", за да позволят на всички момичета да продължат образованието си след шести клас, които трябва да бъдат публикувани в рамките на един до два месеца.

"Сега, когато говоря с Вас, милиони момичета в гимназиална възраст не получават образование за 27-ми пореден ден", цитира агенцията думите на Абди. "Всеки ден, който чакаме, е загубен ден за тези момичета, които не ходят на училище", добави той, цитиран от"Фокус".

Абди също така отбеляза, че пет от 34-те провинции на Афганистан - Балкх, Джаузджан, Саманган, Кундуз и Урузган - вече са позволили на момичетата да посещават средните училища.

При първото управление на талибаните в Афганистан (1996-2001 г.) радикалите забраниха на момичетата и жените да получават образование, а също така им отказаха правото на труд и кариера.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК