Украински военнослужещи разположиха военна техника до границата с Крим

Проруски сили поеха контрола над украински военноморски флот в покрайнините на Севастопол

19.03.2014 | 17:53 Редактор: Елена Кирилова
Украински военнослужещи разположиха военна техника до границата с Крим

Украински военнослужещи са разположили военна техника в близост до границата с Крим, а по-рано проруски сили поеха контрола над украински военноморски флот в покрайнините на Севастопол. В резултат от това бяха издигнати руският национален флаг и бойното знаме на военния флот на Русия.

Украинските власти пък мобилизират резервисти и пренасочват голяма част от бюджета на държавата за военни цели. Всичко това се случва на фона на опасенията от засилване на руското присъствие в размирните източни и южни части на Украйна.

В момента украински военни бази в и около Симферопол се намират под контрола на руски войски. Случващото се е ясен знак, че Москва смята да неутрализира всяка въоръжена опозиция. Въпреки това при окупацията не са пострадали хора.

„Киев няма да позволи неговите войски да напуснат Крим, а ще защитава интересите на държавата“, заяви украинския министър на отбраната Игор Тенюх.

Служител на украинското министерство на отбрана пък заяви, че военните единици, които се намират на територията на Крим, могат да използват оръжия в случай, че има заплаха за живота им.

Междувременно Австралия и Япония също наложиха санкции на руснаци и украинци заради ситуацията в Крим. Австралийският министър на външните работи Джули Бишъп заяви, че страната му налага финансови санкции и ще въведе забрана за влизане на нейна територия на 12 руски и украински граждани, които играят важна роля в „руската заплаха срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

От своя страна Япония замрази преговорите с Русия за смекчаване на визовия режим. Тя отложи за неопределен период започването на преговорите за евентуалното сключване на договори за инвестиционно сътрудничество, сътрудничество за усвояването на Космоса и в предотвратяването на военни действия.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призова за дипломатическо решение на кризата между Русия и Украйна. Организацията ще разположи в Харковската област 20 наблюдатели.

Повече по темата вижте във видеото!