LEGO прави продуктите си безполови

Момчетата се страхували от подигравки, ако си играят с играчки за момичета

11.10.2021 | 18:20 Редактор: Георги Донков
LEGO прави продуктите си безполови

Компанията LEGO съобщи, че премахва препоръките за пол от играчките си, след като проучването показва, че момчетата се страхуват, че ще им се подиграят, ако играят с играчки за момичета. Известната датска фирма, която е най-големият производител на играчки в света, казва, че нейните продукти се използват предимно от малки момчета. Но тя информира, че сега ще работи за премахване на половите стереотипи от играчките си и ще се насочи към продукти, предназначени за двата пола.

Шефовете на фирмата за играчки от пластмасови тухлички са обявили продукти като Lego Dots и Lego City Wildlife Rescue като път напред. Те казват, че компанията, която е увеличила продажбите си до 4,95 милиарда паунда миналата година, "работи усилено, за да направи LEGO по-приобщаващо", съобщава БГНЕС.

Новината идва след доклад на Института "Джина Дейвис", посветен на пола в медиите, който установява, че 71% от анкетираните момчета се страхуват, че ще им се подиграват, ако си играят с това, което те описват като "играчки за момичета".

По поръчка на LEGO, докладът включва проучване сред почти 7 000 родители и деца на възраст от 6 до 14 години от Китай, Чехия, Япония, Полша, Русия, Великобритания и САЩ. Той установява, че родителите са склонни да насърчат синовете си да участват в спортни или научно-технологични, инженерни или математически дейности, докато на дъщерите по-често им се предлага да се обличат, танцуват или готвят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК