САЩ и талибаните обсъдиха сигурността, тероризма и правата на човека

Ще бъде приета предложената хуманитарна помощ за Афганистан

11.10.2021 | 11:36 Редактор: Теодора Патронова
САЩ и талибаните обсъдиха сигурността, тероризма и правата на човека

През уикенда американска делегация проведе разговори с висши представители на талибаните в Доха, Катар, на която обсъдиха важни въпроси като сигурността, тероризма и правата на човека. Това е първата официална среща след хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан през август тази година.

"Откровените и професионални" дискусии обхванаха необходимостта от безопасно преминаване на американски граждани, други чуждестранни граждани и афганистански партньори, заяви по време на изявление в неделя говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. САЩ също призоваха за "по-голямо участие на жените и момичетата във всички аспекти на афганистанското общество“.

"Двете страни обсъдиха предоставянето на хуманитарна помощ от страна на САЩ на афганистанския народ“, каза Прайс, като добави, че "талибаните ще бъдат съдени по техните действия, а не само по думите им".

Афганистанското външно министерство заяви, че двудневните преговори с представители на талибаните "са преминали добре". Талибаните приветстваха предложението за помощ и заявиха, че хуманитарната помощ не трябва да бъде свързана с политически въпроси. 

Четете повече на bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години