Подготвят изпращане на пари за Афганистан, чака се благословията на талибаните

Обсъжда се създаването на международен доверителен фонд, който да подпомогне финансирането на местните услуги

08.10.2021 | 11:50 Редактор: Жаклина Иванова
Подготвят изпращане на пари за Афганистан, чака се благословията на талибаните

Докато някои афганистанци прибягват до продажба на вещите си, за да си купят храна, международните агенции се готвят да изпращат пари в брой за нуждаещите се, като същевременно избягват финансирането на талибанското правителство.

Дипломатите в западните държави все още спорят дали могат да получат отстъпки от режима на талибаните в размяна на финансовата помощ. Плановете обаче да се подкрепи сриващата се икономика на страната чрез самолетни товари с кеш продължават, според вътрешнополитическите документи, видени от "Ройтерс".

Спешното финансиране, насочено към предотвратяване на хуманитарна криза в условията на суша и политически сътресения, на практика означава плащания на 200 долара директно на нуждаещите се - това ще се случва с благословията на талибаните, но без тяхното участие.

Държавите донори искат да създадат и доверителен фонд, който да изплаща заплати и да държи училищата и болниците отворени.

Много афганистанци започнаха да продават притежанията си, за да плащат за все по-оскъдната храна. Оттеглянето на ръководените от САЩ сили и много международни дарители оставиха страната без достъп до безвъзмездните средства, които финансираха 75% от публичните разходи, според Световната банка.

Девет милиарда причини

Европейският съюз, Великобритания и Съединените щати са обсъждали създаването на международен доверителен фонд, който да заобиколи афганистанското правителство и да подпомогне финансирането на местните услуги.

Говорител на Министерството на финансите на САЩ заяви, че ще позволи хуманитарна помощ чрез независими международни и неправителствени организации, като същевременно "ще откаже достъпа до активи" на талибаните и ще санкционира техните лидери.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК